Finn beste forbrukslån på nett

Å finne markedets beste forbrukslån kan være en utfordring, og det gjelder å vite akkurat hva man burde lete etter. Verdien av et forbrukslån påvirkes blant annet av tilgjengelig lånesum, nedbetalingstid, rentenivå og muligheten for betalingsutsettelse. Som en del av vurderingen bør også behandlingstiden inkluderes, samt muligheten for å signere lånepapirene elektronisk via BankID.

Flere titalls banker og finansinstitusjoner tilbyr i dag forbrukslån på det norske markedet, og vi har tatt en nærmere titt på flere av de. Resultatet er en liste med det vi mener er noen av Norges beste forbrukslån. Du finner også en god liste over de beste lånene her: Forbrukslån.no – Topp forbrukslån

# Bank Norwegian

Bank Norwegian har på kort tid etablert seg som en av de mest populære tilbyderne av forbrukslån. Banken var tidlig ute med integrering av BankID slik at du som kunde kan signere lånedokumentet elektronisk. I skrivende stund tilbyr de forbrukslån med beløp opp til 600 000 kroner (som er markedets høyeste beløp) og nedbetaling på 15 år. De er kjent for å behandle søknadene hurtig og anbefales derfor spesielt i tilfeller der man trenger pengene utbetalt raskt.

Rentenivået er også svært konkurransedyktig, avhengig av kredittverdigheten til den som søker om lån. Bank Norwegian tilbyr nemlig i skrivende stund netto renter på forbrukslån helt ned mot 8,99 prosent (9,59 prosent eff. rente).

# 2 yA Bank

yA bank ble startet i 2006, og kan i dag skilte med over 150 000 kunder innen det norske privatmarkedet for banktjenester. De fokuserer i stor grad virksomheten på forbrukslån, kredittkort og refinansiering av eksisterende gjeld.

I skrivende stund tilbyr yA forbrukslån med nominelle renter fra 8,95 prosent (9,52 eff. rente), der den endelige satsen avgjøres av søkerens kredittverdighet. Hos yA kan du låne mellom 25 000 og 500 000 kroner med inntil 15 års nedbetaling. I tillegg kan du søke om inntil 3 års avdragsfrihet dersom du skulle få problemer med å innfri gjeldsforpliktelsene.

Andre fordeler med yA bank er den elektroniske søkeprosessen, og forbrukskalkulatoren de tilbyr på hjemmesiden. Kalkulatoren gjør det enklere å budsjettere rentekostnadene, som er et viktig steg før man søker om forbrukslån.

# 3 Lendo

Lendo er teknisk sett ikke en långiver, men defineres som en finansagent etter det norske lovverket. Selskapet har spesialisert seg på elektronisk videreformidling av lån, og kan i grove trekk sammenlignes med en auksjonsside for finansielle produkter. Når du søker om forbrukslån hos Lendo, vil de videreformidle søknaden til en rekke banker og finansforetak med håp om å skaffe deg et konkurransedyktig tilbud. Rentenivået hos bankene varierer veldig og det kan være mye penger å spare på denne måten. I skrivende stund opplyser Lendo at søkere kan motta lån med nominelle renter helt ned mot 6,99 prosent. Som i alle tilfeller avhenger det endelige rentenivået av søkerens kredittverdighet, og den risikoen banken påtar seg.

Lendo er et fint verktøy for de som ønsker å spare tid og penger på søknaden om lån. Fordelen er at du slipper å fylle ut en individuell søknad på egenhånd; en prosess som ofte krever mye tid. For det andre øker du sjansen for å motta et tilbud om lavere renter da bankene må konkurrere mot hverandre om ditt kundeforhold. Den eneste ulempen er tiden det tar fra man søker fram til lånet innvilges. Erfaring viser nemlig at det kan ta litt ekstra tid før lånet utbetales når man bruker Lendo.

Annet verdt å vite om beste lån uten sikkerhet

Et forbrukslån leveres uten sikkerhet og det betyr at banken ikke vil kreve pant i noen av dine personlige eiendeler. I bytte mot noe høyere renter (sammenlignet med sikre lån) kan du benytte pengene til hva du selv ønsker. Bruker du pengene fornuftig kan det være stor glede for hele familien, enten det gjelder forhåndsfinansiering av en velfortjent ferie eller oppussing av hjemmet. Forbrukslån er en døråpner og noe tusenvis av nordmenn benytter seg av hvert år.

Når du leter etter markedets beste forbrukslån er det heller ikke verdt å se seg blind på rentenivået. Noen banker tilbyr kundene sine fordeler utover lave renter, som ofte oppveier potensielle kostnadsbesparelser. Ta muligheten for avdragsfrihet som et eksempel. Klarer man ikke å innfri lånets forpliktelser som avtalt kan det være en stor fordel å søke om avdragsfrihet.

I noen tilfeller er det også viktig at pengene utbetales så hurtig som mulig, og da bør man alltid velge en bank med elektronisk søkeprosess. Sørg for at de tilbyr signering via BankID, og automatisk kredittsjekk. Flere norske banker henger nemlig langt etter på den teknologiske utviklingen og det kan sakke ned på utbetalingstiden med flere dager (om ikke uker) i noen tilfeller.

Fordeler og ulemper med forbrukslån

Trenger du raske penger som du kan bruke på akkurat hva du vil, der det ikke er nødvendig å stille med sikkerhet for å ta opp lånet? Ja, da har vi allerede rukket å oppsummert noen av de store fordelene med nettopp forbrukslån – og det er kanskje derfor ikke så rart at det hvert eneste år lånes ut flere titall tusener av slike lån til nordmenn. Andre goder vi kan nevne er lang nedbetalingstid, avdragsfrie perioder og muligheten til å innfri lånet akkurat når du vil. Finnes det egentlig noen ulemper?

Bruk pengene på akkurat det du ønsker

Tannlegeregning? Tur til Malaysia? Eller pusse opp loftstua, som du egentlig skulle ha gjort de siste par-tre årene? Uansett hva du trenger penger til, så kan et forbrukslån innfri. Her er det ingen begrensninger, og banken spør heller ikke hvorfor du trenger dette lånet når du søker om det. Kanskje skal du kjøpe deg ny bruktbil, eller så er det på tide å skaffe seg båt for å ha på hytta. Eller skal du kanskje kjøpe deg en liten hytte… med et forbrukslån er mulighetene mange, og som du skjønner, så er det nærmest kun fantasien som setter grenser for hva man kan låne penger til.

Følgelig er dette naturligvis en av de aller største fordelene med disse lånene. De fleste andre lån har kapitalen bundet til noe spesifikt, som boliglån, billån eller båtlån. Men med forbrukslån er det fritt frem, og en annen stor fordel er nettopp dette med sikkerhet. Her heter det seg at «ingen sikkerhet nødvendig». Enklere forklart betyr det at du ikke er nødt til å stille med egenkapital, pant i bolig/eiendom eller annen form for sikkerhet for å ta opp lånet. Du søker simpelthen med din egen økonomi/inntekt som sikkerhet, og slipper tungvinte pantsettelser og lignende. Enklere blir det ikke!

Kjapt og effektivt lån

Mens man kanskje skulle tro at det var både dager og uker med ventetid på et forbrukslån, så er realiteten stikk motsatt. Faktisk så heter det seg i disse dager at det er mulig å få «lån på dagen», noe som kanskje høres utrolig ut, men som faktisk er realistisk. De fleste banker gjør nemlig automatiske vurderinger av søknadene, på bakgrunn av kredittsjekker og annen tilgjengelig offentlig informasjon. Det betyr at det kun tar noen sekunder eller minutter før du får svar på søknaden din. Bruk Bank-ID for å bekrefte din identitet elektronisk, og i løpet av noen få minutter har du fullført hele søkeprosessen.

Den eneste (teoretiske) ventetiden er da den tiden det tar før pengene tikker inn på kontoen din. Her varierer det litt på tvers av bankene, men de mest effektive bankene utfører utbetalinger av forbrukslån allerede samme dag som man søker om de (ofte kun for summer under 50 000 kroner eller tilsvarende).

Flere mindre fordeler med forbrukslån

Listen over fordeler med forbrukslån er lang, og her tar vi kun opp de mest sentrale. Til nå har vi nevnt de aller største fordelene med slike lån, men det finnes også en del mindre – men samtidig viktige for noen – fordeler med forbrukslån. For eksempel at enkelte banker tilbyr fleksibel nedbetaling, ved at man når som helst kan velge å slutte å betale avdrag. Man kan innfri lånene akkurat når man vil, og man bestemmer selv i stor grad hvor lang nedbetalingstid man ønsker når man søker om lånet. I praksis kan man kalle nedbetalingen av forbrukslån for fleksibel, noe som er viktig for mange kunder. Du slipper mye stress og søknader når du selv kan bestemme hvor store innbetalinger du skal gjøre til enhver tid, så lenge banken får rentene sine.

 

Hva med ulempene?

Det finnes naturligvis noen ulemper også med forbrukslån, selv om listen over fordeler er langt lengre. Den «største» ulempen er helt klart det at forbrukslån faktisk kan komme til å koste deg en del. Effektiv rente ligger vanligvis mellom 10-20 prosent, avhengig av din egen økonomi. Dette kommer rett og slett av det faktum at man ikke er avhengig av å stille med sikkerhet for å få et slikt lån, noe som gjør det mer risikabelt for banken å låne ut penger – fordi de ikke har noe å ta pant i dersom du skulle slutte å betale for deg. For de aller fleste vil uansett de mange fordelene veie opp for denne ulempen, som for så vidt ikke behøver å være en stor ulempe dersom du får et godt lånetilbud.

En annen aldri så liten ulempe er at forbrukslån kjapt blir mange ganger dyrere enn hva de var i utgangspunktet dersom man ikke betaler for seg. Med høye strafferenter- og gebyrer, som begynner å løpe relativt kjapt etter en forfalt regning, så er det flere som får økonomiske problemer grunnet dette. Men i utgangspunktet er det jo din egen feil, siden du ikke betaler regningene dine, så denne ulempen vektlegger vi ikke alt for høyt, selv om det kan være greit å være klar over det.

Hvilke ”medlemsrabatter” kan man få med et kredittkort?

Kredittkortet kan være din verste fiende, men like fullt et av verktøyene som kan gjøre privatøkonomien din betydelig bedre. Et kredittkort er ganske fascinerende i så måte. Vi snakker om et kort som i verste fall kan gjøre deg til langvarig gjeldsslave hvis man bruker det uansvarlig, men som med litt disiplin kan være en av de beste investeringene du gjør i år. De fordelene kommer gjennom såkalte medlemsrabatter.

Hva er et kredittkorts medlemsrabatter?

Bankene har i mange år ført en langvarig krig mot hverandre i kredittkortbransjen. Det førte til at noen banker etter hvert fikk en genial idé om å alliere seg med butikker, bensinstasjonskjeder og nettbutikker for å gjøre kredittkortet til mer enn bare et kort man kan låne penger fra. Nå kan man som forbruker nyte godt av samarbeidet mellom bankene og de næringsdrivende gjennom å få såkalt ”cashback” hver gang man handler.


Her er noen av de mest kjente og populære ”cashback”-produktene.

Bensin

Rabatter på bensin har alltid vært en ”hit” blant nordmenn. Du har kanskje lagt merke til de minutterlange køene som hoper seg opp på søndager når enkelte bensinstasjoner velger å sette ned prisen på bensin med noen få kroner? Det er en god illustrasjon på hvordan nordmenn omfavner rabatterte bensinpriser.

Bankene har lagt merke til dette, noe som er grunnen til at ”Bensinkort” har blitt så populært som det har. Ved å bruke et bestemt kredittkort hos én bestemt bensinstasjonskjede kan man få alt fra 0,5 kroner til 1 krone i rabatt hver eneste gang man fyller på bilen. I lengden blir dette mye penger. E24 publiserte i 2014 statistikk som viser at ingen betaler så mye av dagslønnen sin på bensin som oss nordmenn i form av kroner og øre. Det kan være et godt argument for å skaffe et kredittkort med medlemsrabatt på drivstoff.

Klær og mote

Det er like sikkert at nordmenn setter pris på billig bensin som at vi setter pris på å se bra ut. Nettopp derfor har noen av kredittkortene medlemsrabatter på internasjonale motehus som Lindex og H&M. Ofte er disse kleskjedene litt rausere enn bensinstasjonene og tilbyr gjerne 10-15 % av den totale kjøpesummen i rabatt.

Flyreiser og hotellopphold

Ved siden av persontransport og selvopptatthet er hyppige utenlandsreiser noe av det som definerer oss som ”moderne nordmenn”. Statistikk viser at nordmenn er det folkeslaget som flyr mest i Europa. Som du helt sikkert allerede vet finnes det mange måter å spare penger på når man er ute og reiser. Det å sette opp et reisebudsjett, bruke prissammenligningssider for å finne de billigste flybillettene og velge et hotell som ligger litt utenfor de verste turiststrøkene gjør at du langt på vei kan spare noen tusenlapper. Hvis du attpåtil kjøper reisen med et kredittkort med fly- eller hotellrabatt, så kan du plusse på noen hundrelapper på kontoen kalt ”penger spart”.

Visste du også at enkelte kredittkort gir deg gratis reiseforsikring? Den eneste betingelsen er at mer enn 50 % av reisens totale kostnad, som inkluderer alt fra fly og hotell til mat og drikke på restaurantene langs stranden, blir betalt med kredittkortet.

Hvordan vet jeg hvilket kredittkort jeg skal velge?

Det handler om prioriteringer. Akkurat som ved mange andre aspekter av livet finnes det ingen enkel og perfekt løsning når man skal velge kredittkort med medlemsrabatter. Du kan ikke få ett kort som gir deg rabatt på flyreiser, bensin og på de klærne du til stadighet kjøper. Det går ikke. Du blir nødt til å se på hvilke månedlige utgifter som skiller seg ut for din egen del og deretter finne ut hvor du potensielt kan spare mye penger på å få litt ekstra ”cashback”.

Danske Bank

Danske Bank har de seneste årene vokst betraktelig og tatt betydelige markedsandeler på det norske markedet. Banken tilbyr et bredt utvalg av låneprodukter, primært innen bolig- og billån, men de tilbyr også usikret kreditt gjennom flere typer kredittkort.

Forbrukslån gjennom Danske Bank

Danske Bank tilbyr ikke usikrede forbrukslån i tradisjonell forstand, men de gir muligheten for en kontokreditt hvis du har en lønnskonto i banken, der det ikke stilles krav om sikkerhet for kredittrammen. Dette er imidlertid en relativt kostbar form for kreditt, der du i tillegg til renter på den delen av kreditten du til enhver tid har benyttet, også må betale en flat avgift på 2,50% av den totale kredittrammen, hvert kvartal, bare for å ha tilgang til kontokreditten. Har du en kontokreditt på beskjedne 20.000kr. Betaler du med andre ord 2.000kr. I året i gebyr på denne.

Kredittkort fra Danske Bank

Banken tilbyr flere typer kredittkort som en del av deres kundeprogrammer, men disse krever at du er kunde i banken fra før og benytter deg av andre av bankens tjenester, som lønnskonto og boliglån. Danske Bank tilbyr også kredittkortet 365 MasterCard som er tilgjengelig for alle, også de som ikke er kunder i banken fra før.

365 MasterCard er i det store og hele et gebyrfritt kort, uten årsavgift eller gebyr ved bruk. Tar du ut kontanter i en minibank, påløper det dog et gebyr på 40kr. + 2% av beløpet, hvilket fort kan gjøre kortet kostbart å bruke når man er på ferie i utlandet og gjerne ønsker å benytte kontanter i større grad. Kortet tilbyr, som de fleste andre kredittkort på markedet, flere former for bonus/kickback. Du får blant annet 3,65% cashback på alle Esso-stasjoner i Norge, i tillegg til 34 øre per liter drivstoff du handler. På alle andre bensinstasjoner, i både Norge og utlandet, får du en fast cashback på 2%.