Fordeler og ulemper med forbrukslån

Trenger du raske penger som du kan bruke på akkurat hva du vil, der det ikke er nødvendig å stille med sikkerhet for å ta opp lånet? Ja, da har vi allerede rukket å oppsummert noen av de store fordelene med nettopp forbrukslån – og det er kanskje derfor ikke så rart at det hvert eneste år lånes ut flere titall tusener av slike lån til nordmenn. Andre goder vi kan nevne er lang nedbetalingstid, avdragsfrie perioder og muligheten til å innfri lånet akkurat når du vil. Finnes det egentlig noen ulemper?

Bruk pengene på akkurat det du ønsker

Tannlegeregning? Tur til Malaysia? Eller pusse opp loftstua, som du egentlig skulle ha gjort de siste par-tre årene? Uansett hva du trenger penger til, så kan et forbrukslån innfri. Her er det ingen begrensninger, og banken spør heller ikke hvorfor du trenger dette lånet når du søker om det. Kanskje skal du kjøpe deg ny bruktbil, eller så er det på tide å skaffe seg båt for å ha på hytta. Eller skal du kanskje kjøpe deg en liten hytte… med et forbrukslån er mulighetene mange, og som du skjønner, så er det nærmest kun fantasien som setter grenser for hva man kan låne penger til.

Følgelig er dette naturligvis en av de aller største fordelene med disse lånene. De fleste andre lån har kapitalen bundet til noe spesifikt, som boliglån, billån eller båtlån. Men med forbrukslån er det fritt frem, og en annen stor fordel er nettopp dette med sikkerhet. Her heter det seg at «ingen sikkerhet nødvendig». Enklere forklart betyr det at du ikke er nødt til å stille med egenkapital, pant i bolig/eiendom eller annen form for sikkerhet for å ta opp lånet. Du søker simpelthen med din egen økonomi/inntekt som sikkerhet, og slipper tungvinte pantsettelser og lignende. Enklere blir det ikke!

Kjapt og effektivt lån

Mens man kanskje skulle tro at det var både dager og uker med ventetid på et forbrukslån, så er realiteten stikk motsatt. Faktisk så heter det seg i disse dager at det er mulig å få «lån på dagen», noe som kanskje høres utrolig ut, men som faktisk er realistisk. De fleste banker gjør nemlig automatiske vurderinger av søknadene, på bakgrunn av kredittsjekker og annen tilgjengelig offentlig informasjon. Det betyr at det kun tar noen sekunder eller minutter før du får svar på søknaden din. Bruk Bank-ID for å bekrefte din identitet elektronisk, og i løpet av noen få minutter har du fullført hele søkeprosessen.

Den eneste (teoretiske) ventetiden er da den tiden det tar før pengene tikker inn på kontoen din. Her varierer det litt på tvers av bankene, men de mest effektive bankene utfører utbetalinger av forbrukslån allerede samme dag som man søker om de (ofte kun for summer under 50 000 kroner eller tilsvarende).

Flere mindre fordeler med forbrukslån

Listen over fordeler med forbrukslån er lang, og her tar vi kun opp de mest sentrale. Til nå har vi nevnt de aller største fordelene med slike lån, men det finnes også en del mindre – men samtidig viktige for noen – fordeler med forbrukslån. For eksempel at enkelte banker tilbyr fleksibel nedbetaling, ved at man når som helst kan velge å slutte å betale avdrag. Man kan innfri lånene akkurat når man vil, og man bestemmer selv i stor grad hvor lang nedbetalingstid man ønsker når man søker om lånet. I praksis kan man kalle nedbetalingen av forbrukslån for fleksibel, noe som er viktig for mange kunder. Du slipper mye stress og søknader når du selv kan bestemme hvor store innbetalinger du skal gjøre til enhver tid, så lenge banken får rentene sine.

 

Hva med ulempene?

Det finnes naturligvis noen ulemper også med forbrukslån, selv om listen over fordeler er langt lengre. Den «største» ulempen er helt klart det at forbrukslån faktisk kan komme til å koste deg en del. Effektiv rente ligger vanligvis mellom 10-20 prosent, avhengig av din egen økonomi. Dette kommer rett og slett av det faktum at man ikke er avhengig av å stille med sikkerhet for å få et slikt lån, noe som gjør det mer risikabelt for banken å låne ut penger – fordi de ikke har noe å ta pant i dersom du skulle slutte å betale for deg. For de aller fleste vil uansett de mange fordelene veie opp for denne ulempen, som for så vidt ikke behøver å være en stor ulempe dersom du får et godt lånetilbud.

En annen aldri så liten ulempe er at forbrukslån kjapt blir mange ganger dyrere enn hva de var i utgangspunktet dersom man ikke betaler for seg. Med høye strafferenter- og gebyrer, som begynner å løpe relativt kjapt etter en forfalt regning, så er det flere som får økonomiske problemer grunnet dette. Men i utgangspunktet er det jo din egen feil, siden du ikke betaler regningene dine, så denne ulempen vektlegger vi ikke alt for høyt, selv om det kan være greit å være klar over det.